Cum să prepari corect ceaiul
Ne place să credem că în frunzele de ceai, în infuziile de plante și fructe se ascunde o mică lume a aromelor, gustului și culorilor pe care doar răbdarea și...
Ne place să credem că în frunzele de ceai, în infuziile de plante și fructe se ascunde o mică lume a aromelor, gustului și culorilor pe care doar răbdarea și...
Ne place să credem că în frunzele de ceai, în infuziile de plante și fructe se ascunde o mică lume a aromelor, gustului și culorilor pe care doar răbdarea și blândețea le pot descoperi.
Prepararea ceaiului, deși nu pare un pas important, contează foarte mult în calitatea băuturii obținute la final.
Pentru o preparare corectă urmează pașii următori:
1. Alege ceaiuri calitative din plante proaspete și folosește condimente și ingrediente cu gust și naturale. Folosește miere, scorțisoară pentru ceaiuri negre, pu-erh sau oolong, lapte sau ghimbir pentru ceaiuri verzi.
2. Alege apa îmbuteliată sau de izvor. Încearcă să eviți apa de la robinet deoarece clorul și calcarul afectează gustul ceaiului.
3. Fii foarte atent la temperatura de infuzare a ceaiului scrisă pe ambalaj și timpul de infuzare. Deși de multe ori ne grăbim să facem un ceai, fierbem apa la ibric până atinge 100 de grade, asta poate opări și strica plantele care necesită temperaturi mai mici. Poți folosi un fierbător cu grade sau un termometru pentru apă sau ceai. Multe ceaiuri fine și cu gust bogat precum cel alb sau verde cu infuzii de fructe necesită temperaturi mai mici ale apei.
4. Respectă timpul de infuzare. Asemeni unui preparat pus la gătit, cât timp ceaiul este infuzat în apă, acesta reacționează chimic. Este foarte important ca după umplerea ceștilor, ceainicul sau recipientul în care se infuzează ceaiul să fie golit de apa rămasă. Prea mult timp de infuzare strică plantele și oferă un gust amar ceaiului (se eliberează mai mult tanin).
5. Pentru ceaiurile mai pretențioase este bine să umplem ceainicul câteva secunde cu apă calda ca să fie încălzit și să se piardă mai puțină caldură la infuzare. Acest pas poate fi evitat dacă consideri că nu aduce un mare plus pentru infuziile tale.
6. Infuzează aceleași plante de mai multe ori pentru a descoperi și aromele subtile din plantele de ceai, astfel:
Ceai verde: 2-3 infuzii
Ceai alb: 2-3 infuzii
Ceai oolong: 4-6 infuzii
Ceai negru: 1-2 infuzii
Ceai Pu-erh: 6-12 infuzii
Ceai din plante: 1-2 infuzii.
Infuziile pot varia și în funcție de specificul fiecărui ceai. Poți descoperi câte infuzii reușește un ceai să ducă prin degustarea acestuia.
Pentru ceaiurile care permit infuzii multiple, timpul de infuzare trebuie crescut progresiv cu 10-15 secunde pentru fiecare infuzare ulterioară.
7. Depozitează ceaiul în recipientele închise ermetic, în locuri uscate și răcoroase după folosire.
8. Și pasul cel mai important poate, bucură-te de acest ritual de preparare pentru că vei fi cu siguranță răsplătit pentru toată grija cu care vei trata plantele ceaiului.
În final, te încurajăm să experimentezi mixuri de ceaiuri și plante și să îi implici și pe cei dragi în acest proces.
Fii cu ochii pe blogul nostru și paginile de instagram și tiktok pentru mai multe sfaturi de prepare și combinare a ceaiurilor.
Coșul tău este momentan gol.
Începeți cumpărăturile